Sunday, July 31, 2011

10 petanda DIA jodoh Kita

Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)
Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?
Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita :
1. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.
2. Senang Bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.
3. Terima Kita Seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.
4. Sentiasa Jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.
5. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.
6. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?
7. Memahami Diri Kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.
8. Tampilkan Kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.
9. Kata Hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.
10. Solat Istikharah dan Tawakkal
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. 
selamat menyambut ramadhan al-mubarak..semoga lebih baik dari sebelumnye...

Saturday, July 16, 2011

bahagia dia diatas penderitaan orang laen..

tajuk atas tu ika suke sangat..sebab kena ngn realiti hidup sekarang..
mane tak nye..baru je clash.tup tap tup dah ade yang baru..alasan nak focus study konon..padahal dah minat SOMEONE..yelah kan..thats gurl cantik, pandai bergaya,faMOUS..dekat lagi..orang kate, tak malu nak bawak kulu kilih..biarlah..mungkin sekarang nasib ika..tak sangke..kesetian ika selame 2 TAUN ni hilang macam tu je..hey, ingat senang ke nak setia kat orang yang JAUH yang tak penah jumpe.just WEBCAM je..orang yang tak reti BERSYUKUR JE yang sanggup buat macam tu..yes, memang dulu ika SAYANG SGT kat die..SETIA..tapi ni yang die balas..THANK YOU SO MUC la BRO CS..pandai berlakon..ika seronok sangat bile dapat tahu BERITA ni"IN RELATIONSHIP" wah..syoknye kanu..mungkin susah untuk ika maafkan kali ni..ntah la..ika malas nak cakp banyak..lepas kan geram.."JANGAN JADIKAN ALASAN NAK TOLONG FAMILY,BAGI HAPI FAMILY OR FOCUS STUD or pape je..JGN NAK jadi HIPOKRIT>>..

                                       "I HATED HIPPOCRATIC"




ika sedih sangat2 , ditambah geram..tapi still sayang lagi sebenarnye..mane tak nye..DUA tahun..bukan lame taw..hurmmmmmmmmmmmmmm....pada kawan2 laen..janganlah kalian sakiti hati ornag...bak kate kak eiza"lets karma do their work"?

Saturday, June 25, 2011

maybe part of loving is learning to let go

Jika Aku Jatuh Hati

ingat tuhan

bile kita dalam keadaan sedih atau terluke atau dilukai..ingat ALLAH sentiase bersama kite..dan itu yang saya lakukan selepas ditimpa musibah sekarang..
tak semestinye benda yang kite inginkan, kite akan dapat..hidup perlu diteruskan..walau dalam ape jua keadaan sekali pun..thank kak eizza and fikri becoz u all support me ika dalam masaalah ni..
biarlah mase yang mengubah semua..ape yang perlu saya buat adalah..bersabar dan terus berdoa..

Sunday, June 19, 2011

dugaan datang bertimpa-timpa..

assalammualaikum..
lame sudah ika mendiamkan diri dari blog..
baru-baru ni ika dapat result exam..sedih sebab tak dapat dean list..sedih jugak sebab kawan-kawan ramai dapat dean list.ape-ape pun ika terima..mungkin itu rezeki ika untuk semester satu..
hari ni..jam 1.00a.m..sedih bile segalenye berakhir..selame setahun setengah dibina..dan akhirnya musnah..sedih bile ianye berlaku..kalau tidak, bulan 12 ni cukup dua tahun..tak tahu nak cakap ape lagi dah..menitisnye air mata tepat jam 1.00 a.m pada isnin 20/6.:(

Sunday, May 22, 2011

hmmm..boring tak tahu nak buat ape..tu yang ika blogg jap..sebenanye tak tahu ape yg nk tulis pon sebenaye..baru sebulan ika cuti..tapi macam happen.
1.balek dari kem lembah pangsun..tak dinafiakn..ianye best..but penat jelah..


2. balek2 je demam panas.dugaan betol..dalam mase yang same..


3.dapat kakak angkat..kakak yang selame ni ika tak suke since dip..tapi sekarang..jadi kakak ika..pelik2..tapi ianye benar..die baek sebenanye...perkara ni terjadi pon.sebb ika nak sangat tahu die ngan faza..tapi die dah citerkan semua..ternyata, faza lagi sayang die..cume die je yang tak suke....tapi, walau cam ne pun..ika tetap sayang faza..tak tahu lah kenape..ianye susah nk ubah..


4.belaja memandu dalam keadaan lemah longlai...huhuh..tapi kuatkan je lah sebb nak habiskan belaja.


5. behan sekarang dah macam faza..macam chipmore..takpelah..biarlah diowang..bak kate kakak, jangan layankan sangat ego laki ni..


hmmm.takat ni je lah nak tulis..bb tak tahu nk merepek ape...tapi rindu yang teramat mr f. 

Friday, May 20, 2011

intersting !!!

hai semua.by the way..patrick tak tahu nk merepek ape...yang penting ika dh tahu sape faza..and dalam mase yang same..ika dah ade kakak angkt baru..KAK EIZA..hopefully kami akn okeyh...die sgt baek...//tu je lah yg nk merepek.bye!

Thursday, April 14, 2011

first sem..

hello everyone...
ika rase lame dh ika tak post pape kt entry ni since time bz dengan assigment hari tu. hmmm penat memang penat..mane taknye..tak tido berhari untuk siapkan buat assignment and presentation..just tido pon sekejap2 je..hurmm.nak wat cam ne dh tanggungjawab en..terpakse lah buat..lau tak cam ne nak lulus t kan..last presentation hari tu adalah subject 453.lega memang lega..tapi ade lah beberape perkara yang tak best..tapi aku rase, tak payah kot citer dalam ni..sebab aku tak nak sape2 terase ngan aku..bialah aku terasa..yang penting aku tak nak orang terase..tapi ntah la..masaalh kawan, sering kali berlaku dalam kehidupan aku..its difficult to find  a true friends..and skg aku belom jumpe agy yang betol2..ntah la..maybe orang kate aku ni ikotkan sangat perasaan, cepat terasa lah, sentap lah..and pape je lah..aku penat dh ..dh la..tak tahu nk tulis pe..t aku cite lagi lah lau rase nk cite.."my first sem not to be like hell"..pape je lah yang aku merepek ni